3 De eigen historische band met stad en land op de kaart in beeld

Dit project bestaat uit Doe-paketten die thuis/in eigen kring kunnen worden uitgewerkt of opgestart kunnen worden bij een workshop/demo. Er zijn open workhops waarop ingetekend kan en Vlam kan worden uitgenodigd om een workshop te geven voor een eigen groep, bv fanilie/werk/hobby/buurt.
Het project is eerder opgestart in Utrecht, maar ook in andere plaatsen is het een optie.

-Oktober 2023, iedere zondag, t.g.v. Maand van de Geschiedenis
-Zaterdag 9 september 2023 Utrecht , Monumentendag
Vrijdag 2 juni 2023 Stadsdag Utrecht. Workshop ‘De eigen banden in de geschiedenis op de kaart’
-Iedere dag: Bestellen voor uitwerken in eigen kring

Open workshops in Utrecht:
Tijd: 12.00-13.00 uur, op locatie in hartje centrum.
Kosten: Voor 1 of 2 personen inclusief 1 pakket: 17,50. Gezin van 3/4/5 personen inclusief 1 pakket resp. 22,50 / 27,50 / 27,50
Aanmelden nodig. Dit tenminste 24 uur voor aanvang.
Aanmelden door betaling via NL77INGB0007733220 t.a.v. Stichting Vlam met vermelding van 
aantal personen en naam pakket (‘Binnen de singel’ / ‘Wijde omgeving’/’De Nederlanden’) en eigen emailadres (als: jansjesmit(ad)gmail.com). Meer info, zoals exactie locatie, wordt dan gemaild.
Aantal deelnemers 5-15, bij meer belangstellenden wordt een tweede tijd voorgesteld, bij minder een andere dataum  (of het geld wordt geretourneerd of het doe-pakket wordt apart geleverd).
Voor vragen en bij wens workshop voor eigen groep: 
stichtingvlam@gmail.com

—————-

Voor dit nieuwe jaar, 2023, zijn er vanuit Stichting Vlam verschillende vervolgen voorbereid op het project: ‘De eigen historische band met stad en land, op de kaart in beeld. De doe-pakketten, ingebracht ter gelegenheid van Utrecht-900, smaken namelijk naar meer. Ook met de nieuwe paketten kunnen thuis of tijdens een workshop, bij een zoektocht naar voorouders of naar vroeger voorgangers bij werk en hobby ed., de vondsten op een aansprekende, andersoortige manier in beeld gebracht worden. Dat met als resultaat een bijzondere en decoratieve wandversiering, een gepersonaliseerde wandelkaart waarmee verder gesnuffeld kan en een aansprekende aanleiding om met naasten/anderen een kijkje te hebben in de geschiedenis van elkaar en van de stad en van wie hier eerder woonden, werkten, beminden en bouwden. Het maken kan zelf, met meerderen bij een workshop of echt gezamelijk rond bv. familie, thema beroep of hobby, etc. Daarbij kan je het resultaat nog extra verrijken met beelden, info en/of arti interpretaties.

-Op dit moment is van de doe-paketten rond Utrecht de versie met de stadskaart Trajectum Inferium’  (met Utrecht binnen de stadsgracht/singel plus enige omgeving, en de versie ‘Utrecht met wijde omgeving’ te bestellen. Dat à 17,50 + eventuele verzendkosten. (Voor grote bestellingen graag eerst contact.) 
-Van de andere paketten over Utrecht komt er spoedig een geupdate-versie.
-Er komt ook spoedig een versie rond de hele ‘Nederlanden’.
-Daarnaast zijn er, op afspraak, steeds meer versies te krijgen over andere plaatsen.
-Workshops kunnen ook op verzoek gegeven, in verschillende vormen, bv. met een infostand waar ook persoonlijke tips worden gegeven of een dagdeel voor een groep en/of voor een groep waarbij er samengewerkt word rond een gezamenlijk thema, of met speciale versies bij gelegenheden en events      

Voor veel mensen is er een keer een aanleiding om te gaan snuffelen naar info over vorige familie. Sommigen hoorden van huis uit al het nodige, anderen moeten beginnen met een bijna blanco blad, de een is altijd al geïnteresseerd in de geschiedenis maar legde niet de link met de eigen familie, anderen hebben al van alles gevonden en verdwijnen in de hoeveelheid info, een enkeling schrijft een boek(je) voor nazaten.
Met deze Vlampakketten markeer je, letterlijk, plekken waar je en band mee hebt ook via voorgangers en/of voorouders en treffen je eigen geschiedenis en die van je stad en die van stadsgenoten elkaar.

De pakketten bestaan uit:

 • Oude kaart van stad of land, kleur, A2, satijnglans, op basis van een scan in hoge resolutie.
 • Infoboekje met tips&tricks voor het uitwerken.
 • Dezelfde oude kaart, A3 zwart-wit, om eerst een kladversie te maken.
 • Kwartierstaat/schema, A3, voor 9 generaties/periodes (uitbreiding mogelijk). Als je bv. terugkijkt in een familie bestaat elke eerdere generatie steeds uit twee maal zoveel voorouders, die je hiermee overzichtelijk houdt. Voorgangers in beroep of hobby o.i.d. kunnen zo ook overzichtelijker ‘verzameld’ per periode, soort achtergrond ed. 
 • Modern kaartje als hulp bij de oriëntatie.
 • Een klein assortiment markeringsmaterialen.
 • Alles verpakt in een stevige, kartonnen koker.
 • Een koker met pakket kan worden verzonden met PostNl naar huisadres of postpunt (past niet in de brievenbus). In Utrecht kan het waarschijnlijk binnenkort ook weer zelf opgehaald, zonder verzendkosten, bij een eigen Vlam-pick-up punt. Prijs en levertijd zijn afhankelijk van de wensen, levertijd enkele dagen bij standaard, tot een maand voor specials.
 • U kunt uw wens vrijblijvend mailen naar stichtingvlam@gmail.com om te horen of er in voorzien kan en voor welke prijs.

Sowieso kunnen we (dus) vanuit Stichting Vlam ook, in opdracht, adviseren en handvaten tonen. Dat kan persoonlijk zijn of in de vorm van een workshop met meer mensen. Workshops kunnen voor een eigen groep (dat kan gezamelijk met een thema rond werk of hobby o.i.d.), in de loop van het jaar organiseren we ook weer workshops waar iedereen aan mee kan doen. (We kunnen ook in opdracht info verzamelen en een kaart of boek(je) maken rond een persoon, familie, bedrijf of buurt.)

Voor contact: stichtingvlam@gmail.com
.

.

.
———————- ———————- —————— —————

2022 De eigen banden in de geschiedenis op de kaart

         


Vtrecht, wie-waar-wat, de eigen banden in de geschiedenis op de kaart

Dit programma is voor wie het leuk vindt om op een andere soort manier bezig te zijn met zijn familiegeschiedenis in de stad, van de geschiedenis in de stad van zijn beroep van hobby oid, maar kan ook gaan om een ​​verzameling favoriete plekken in de stad, die natuurlijk ook geschiedenis hebben.

Op een A-2 poster met een mooie, heel oude plattegrond van de stad (vier opties) verzamel je alle plekken met je door familie/beroep/hobby oid in de jonge of oude bandengeschiedenis die je al kende van je bij verder ontdekt ontdekt (inclusief plekken van aankomst van oudsten).
Als de poster in een wissellijst achter glas/perspex komt alle locaties uitgezet met wisbare stift en stickertje, als de poster in een wissellijst zonder glas komt of alleen verstevigd wordt met karton of kan het uitzetten, heel elegant, met pins in alle kleuren ed . In beide gevallen kan eea ook nog verder aangekleed met een verzameling afbeeldingen. Zo krijg je een bijzondere, persoonlijke kaart van de stad en haar geschiedenis. Een sprekende manier om je eigen banden in de geschiedenis in beeld te brengen. De geschiedenis is ook per slot ook gewoon persoonlijk van jezelf en die van anderen samen en de stad zelf het resultaat van vele (verre) eigen en zielsverwanten, die er leven, werkt, beminden, bouwden, gespeeld.

Wie hier een of meer oude wortels heeft kan die een nieuw perspectief geven op het concrete wonen en leven van voorouders in de stad vroeger en ook van je plek in de geschiedenis, wie hier voor studie van werk kwam en geschiedenis/achtergrond interessante vondsten, kan , zegge als leraar, alle (heel) vroege scholen op de kaart zetten van als toneelspeler oude theatertjes etc. voor bijvoorbeeld werk.
Aan de hand van de gepersonaliseerde kaart kunnen met een nieuwe blik, extra in oude sfeer, uitstapjes in de stad gemaakt worden, zelf en met anderen.
De kaartposter met markeringen wordt ook een (flexibele) mooie en interessante decoratie, de moeite is om in zicht te hangen of neer te zetten. Zo geeft dit nog lang voort voor het ontstaan ​​​​van oude verhalen, die elkaars eigen geschiedenis (in en buiten de stad) en de stad zelf aangaan. Elke zondag organiseren we een kleine inspiratieworkshop, rossen

op een andere plek, voor een nuttige en/of beginnende start. Er kunnen tips worden gegeven voor het & uitzetten en op de vergaderingen kunnen er ook leuken zijn, omdat we echt samen een netwerk vormen en elkaar voorouders ook gekruist kunnen hebben.

De koker met doe-poster met oude kaart plus extra’s kan ook los besteld worden om zelf thuis/in eigen kring te doen.
Vlam kan verder nog worden uitgesloten voor een workshop voor een eigen groep.
Hierna praktische info.
Stichting V wenst een zomer met veel leuk oudnieuws!


Doe-posterkaarten A en/of B

Nu ook Doe-posterkaarten C en/of D

Uitzoeken en uitzetten

Impressievoorbeeld met kaart A en met kaart B:

         

    

Keuze in doe-posterkaarten (alle vier te zien op de foto’s hierboven)

A. Utrecht binnen de vestingmuren (Singel). Met een beetje buitengebied. Kaart ca. 550 jaar oud.
.Formaat A2, mooie resolutie, satijnglans, dik papier, omlijsting (donker)rood met witte tekst.

Zo’n kaart van 550 jaar terug alleen al hierom: kasteel Vredenburg en de Domkerk beiden, zoals het toen was, nog in vol ornaat te zien.

B.Utrecht met wijde omgeving. Met bijna het hele gebied van het huidige Utrecht). Kaart bijna 150 jaar oud,
.Formaat A2, mooie resolutie, satijnglans, dik papier, omlijsting (donker)rood met witte tekst
C. Trajectum-Utrecht 550 jaar oud gekanteld.
. Formaat A2, mooie resolutie, satijnglans, dik papier.
D. Utrecht even voor de (tweede wereld)oorlog
.Formaat A2, mooie resolutie, satijnglans, dik papier.

Als extra bijlage kan worden gekozen voor:
E Poster Domtoren zwart-wit ets, staande afbeelding A3-formaat, mooie resolutie, satijnglans, dik papier (kleur afb. zwart-wit met patina).
F Poster Domtoren, gekleurd, liggende afbeelding, A3-formaat, mooie resolutie, satijnglans, dik papier.

        
   

 Impressie van poster E, Dom, staand, A3 en van poster F. Dom liggend A3, Eerst ingelijst, dan detail.

Opties:
Open Werkplaats – Pakket voor thuis/in eigen kring – Werkplaats voor eigen groep.

      

>Workshop: juni en juli 2022 elke zondag van 12.00-13.00 uur. Op wisselende locaties.
Later kan er, direct of later, een gepersonaliseerde wandeling worden gemaakt.
-Gegevens:

 • Zo 12 juni, 12.00-13.00 uur, 5-20 deelnemers.
 • Zondag 19 juni 2022 – 12.00-13.00 uur, 5-20 deelnemers
 • Zondag 26 juni 2022, 12.00-13.00 uur – 5-20 deelnemers.
 • Zondag 3 juli 2022, 12.00-13.00 uur – 5-20 deelnemers
 • Zondag 10 juli 2022, 12.00-13.00 uur – 5-20 deelnemers 
 • Zondag 17 juli 2022, 12.00-13.00 uur – 5-20 deelnemers – Nabij de Dom, Aanmelding afgerond.
 • Zondag 24 juli 2022, 12.00-13.00 uur, 5-20 deelnemers, nabij de Vaartsche Rijn (gratis parkeren). Aanmelding afgerond.
 • Zondag 31 juli 2022, 12.00-13.00 uur – 5-20 deelnemers 
 • Zondag 7 augustus, 12.00-13.00 uur – 5-20 deelnemers.
 • Zondag 14 augustus, 12.00-13.00 uur, 5-20 deelnemers. 
 • Zondag 21 augustus, 12.00-13.00 uur, 5-20 deelnemers. 
 • Zondag 29 augustus, 12.00-13.00 uur, 5-20 deelnemers. 
 • Zondag 4 september, 12.00-13.00 uur, 5-20 deelnemers. Nabij de Vaartsche Rijn (gratis parkeren). Aanmelding afgesloten.
 • Zaterdag 10 september Monumentendag, 10.00-17.00 uur, op de Infomarkt het Domplein, Doe-posterpakketjes te koop en extra Tips&Tricks mogelijk.
 • Zondag 18 september, 12.00-13.00 uur, 5-20 deelnemers.
 • Zondag 25 september, 12.00-13.00 uur, 5-20 deelnemers.
 • Zondag 2 okt.  12.00-13.00 uur. In kader Maand van de Maand van de Geschiedenis. 5-20 deelnemers.
 • Zaterdag 8 oktober, 12.00-13.00 uur. In het kader van de Maand van de Geschiedenis. 5-20 deelnemers. Nabij de Dom. (Die avond Utrechtse Nacht van de Geschiedenis.) 
 • Zondag 16 okt . 12.00-13.00 uur. In kader Maand van de Maand van de Geschiedenis. 5-20 deelnemers. Inschrijving afgerond.
 • Zondag  23 okt. IJs en wederdienst dientde, 12.00-13.00  uur. In kader Maand van de Maand van de Geschiedenis. 5-20 deelnemers.
 • Zondag 30  oktober,  12.00-13.00  uur. In kader Maand van de Maand van de Geschiedenis. 5-20 deelnemers. Nabij de Dom, gratis parkeren tot buitenzijde singel.
 • De doe-posters blijven ook nog de hele feestmaand, december 2022, te bestellen (en waarschijnlijk ook nog daarna) om zo op te hangen en/of thuis uit te werken . Ook kan Vlam nog worden uitgenodigd  voor het geven van een workshop voor een eigen groep/bij een eigen  gelegenheid.  Bestellen kan door overboeking, extra info vragen kan via stichtingvlam@gmail..com 

– Locatie: afwisselend nabij de Dom, nabij de Vaartsche Rijn en soms nabij de Weerdsingel. Op relevante locaties.
-Aantal deelnemers: Minimaal 5 deelnemers met een doe-kaart-pakket – maximaal 20 deelnemers.
-(Duo’s en gezinnen kunnen samen meedoen met 1 doe-kaart-pakket.)
-Aanmelden voor workshop plus doe-kaart-pakket door overboeking van 17,50 naar rekening NL77INGB0007733220 tav Stichting Vlam
-Nodige gegevens: dit met inschrijvingen van eigen emailadres! , workshopdatum, poster A of B of C of D (volgende extra’s). Ook het aantal personen waarmee je/u komt bij duo of gezin.
(Een @ kan niet bij een overschrijving dus bv: mjansenADgmail.com 3 juli 1xC+1xE 3pers).
-(Extra opties: In dezelfde koker extra A2-poster à 15,- per stuk en/of extra A3-Dom-poster à 12,50 per stuk. Andere aanmelding met eigen pakket graag als aparte bestelling.

) dag zeker 12.00 uur. Rond 12.00 uur wordt dan uw/je aanmelding bevestigd met de exacte locatie, (Of bij te veel van de weinige aanmeldingen gecancelled met naar keuze: geld per ommegaande retour/pick-up-pakket/andere datum.)
-Deelnemers krijgen de pakketjes op de werkplaats-locatie.

>Bestellen koker met Doe-posterkaart plus benodigdheden voor thuis/in eigen kring met ophalen bij groot Pick-up-punt (zonder extra kosten).
Ophaalpunt vlakbij het Tolsteegplantsoen. (Heel kort parkeren gratis op eigen terrein.)
Het pakketje kan in principe ook worden opgehaald op een workshoplocatie.


               


-Bestellen kokerpakket met A2-doe-kaart-poster, infoboekje, pinnen ed. door overboeking van 17,50
-(In dezelfde koker extra A2-poster à 15,- per stuk en/of extra A3-Dom-posters à 12,50 per stuk. Extra pakket graag aparte bestelling.)
-(Bij grote bestellingen vooraf contact via stichtingvlam@gmail.com)
-Overboeking op rekening NL77INGB0007733220 tav Stichting Vlam
– met vermelding van eigen emailadres ! vermelding gkozen poster en eventuele extra posters en gekozen ophaallocatie (de vaste van gekozen workshopdatum.)

>Bestellen koker met benodigdheden voor thuis/in eigen kring met bezorging via PostNl.
Een koker kan verzonden worden naar het eigen adres van de besteller of naar het adres van iemand aan wie je het kado geeft.(Genoemd tarief binnen Nederland):


-Kokerpakket met doe-posterkaart A/B/C/D + pinnen ed. 17,50 + 8,- verzendkosten
-Kosten extra A2-kaart-poster 15,- en voor extra A3-Dom-poster E/F 12,50. Extra doe-posterpakketten kunnen in overleg voor 2,50 verzendkosten ipv 8,- met dezelfde zending mee. (Mail graag eerst naar stichttingvlam@gmail.com)
-Het verleden vroeger niet door de brievenbus.
-Overzicht rekening op NL77INGB7733220 – met
vermeldingen van eigen e-mailadres, ‘PostNl’boek, mete posters AF met de verzameling.

Grote bestellingen
Bij grote bestellingen van bezorging naar het buitenland van wens van een aparte workshop eerst contact opnemen via stichtingvam@gmail.com

Vragen? 
Wij zijn bereikbaar via stichtingvlam@gmail.com

is
Deze site is voor dit jaar voor het grootste deel vrijgehouden voor presentatie van dit project.